Romania sub ape – Holzindustrie Schweighofer sa traiasca!
Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer sa traiasca!
Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu ar trebui să plantăm 130 de milioane de hectare (sau 1.3 milioane de km patrati), o suprafaţă egală cu cea a Peru.
· Acoperirea a 130 de milioane de hectare ar presupune plantarea a aproximativ 14 miliarde de copaci pe an, timp de 10 ani. Aceasta ar însemna că fiecare persoană să planteze şi să îngrijescă doi copaci în fiecare an.
· Tăierea unui brad durează un minut, dar ca să ajungă la maturitate, bradului îi sunt necesari 60-80 de ani.
· La plantarea unui hectar de pădure se folosesc 8000 de puieţi, iar până la vârsta de exploatare mai rămân doar 600 de exemplare.
· Un hectar de padure de conifere captează anual 50 tone de dioxid de carbon şi eliberează, în acelaşi timp, 25-30 tone de oxigen.
· Vara, un singur hectar de pădure „înghite” o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată în acelaşi timp de 200 de persoane.
· Un fag înalt de 25 de metri, cu diametrul coroanei de 15 metri produce într-o singură oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile (adică 1,7 kilograme de oxigen).
· Anual, pe Glob, covorul vegetal (păduri, culturi agricole, ierburi) eliberează peste 23 de miliarde de tone de oxigen. Peste 60% din această cantitate este produsă de păduri.
· Un metru pătrat de muşchi de pădure reţine 5 litri de apă
- Trei copaci plantați la locul potrivit în jurul clădirilor pot reduce cheltuielile pentru aer condiționat cu 50%.
- Dacă s-ar planta 20 de milioane de copaci, pământul și locuitorii săi ar beneficia de 260 de milioane de tone de oxigen. Cele 20 de milioane de copaci ar reduce cantitatea de CO2 cu 10 milioane de tone.
- Copacii oferă adăpost și mâncare pentru animalele sălbatice, păsări, veverițe, insecte.
- Copacii îi fac pe oameni să se simtă mai bine. Suntem mai productivi dacă vedem copaci pe drumul spre școală sau locul de muncă sau de pe fereastra clasei/ biroului.
- Statisticile au arătat că pacienții care au privit copaci pe fereastra camerei de spital și au folosit doar câteva medicamente au părăsit spitalul mai devreme decât pacienții care aveau vedere spre un zid de cărămidă.
- O priveliște care conține mulți copaci, ne relaxează și reduce stresul.
- Copacii pot părea pasivi și neajutorați, dar reușesc să supraviețuiască foarte ușor. De exemplu, copacii pot produce substanțe chimice care combat insectele care mănâncă frunzele, iar unii copaci pot trimite niște “semnale” chimice prin aer către copacii din jur prin care îi avertizează să se pregătească pentru un atac al insectelor. Studiile au arătat că o varietate mare de copaci și plante au devenit mai rezistenți la atacul insectelor după ce au primit aceste semnale.
- Un copac de mărime medie poate produce suficient oxigen care să fie suficient pentru o familie, pe perioada unui an.